יש כמה וכמה סיבות טובות מאוד להנגיש אתר אינטרנט – ודרך אחת נכונה במיוחד לעשות זאת: כבר במהלך בנייתו. כל מי שמבקש לוודא כי האתר שלו מותאם לחוק ונהנה מכל היתרונות המשמעותיים של נגישות מלאה מן הסתם רוצה לדעת מהן התקנות הרלוונטיות בנושא הנגשת אתרים, מדוע כדאי לבצע את ההתאמות הנדרשות כבר במהלך הקמת האתר, איך מבטיחים נגישות מושלמת ואיך עושים זאת במינימום הוצאות. בעמוד זה תמצאו תשובות לכל השאלות החשובות הנ"ל.
מה קובע חוק הנגישות ומדוע חשוב לוודא שהאתר נגיש?
החובה לבצע הנגשת אתרים לבעלי מוגבלויות נובעת מחוק שאושר כבר בסוף המאה הקודמת – חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. ב-2013 נכנסו לתוקף תקנות לגבי נגישות שמתייחסות ספציפית לעולם האינטרנט, וכמו כן גובש תקן ישראלי (מספר 5568) לתחום. ב-2017 עודכנו התקנות – וזהו גם המועד שממנו מרבית אתרי האינטרנט מחויבים על פי החוק להיות נגישים גם לבעלי מוגבלויות.
כדאי לדעת שכבר ב-2018 הוגשו תביעות רבות כנגד בעלי אתרים לא מונגשים – הן תביעות ייצוגיות בסכומים של מיליוני שקלים והן תביעות פרטניות. בהקשר זה כדאי לדעת שכל אדם בעל מוגבלות רשאי להגיש תביעה בגין אתר לא מונגש לפי התקנות, ובמקרים אלה הוא אפילו לא חייב להוכיח שנגרם לו נזק – גם כך בית המשפט עשוי לפסוק לו פיצוי בסכום של עד 50,000 ש"ח.
בנוסף רשאית נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות להוציא לבעל אתר אינטרנט צו נגישות עם פירוט של כל ההתאמות המתחייבות וכן לוח זמנים להשלמתן. אי ביצוע כל הפעולות בתוך פרק הזמן הנתון עלול להוביל למשפט פלילי. כתב האישום עשוי להיות ספציפי נגד בעל האתר או אנשים אחרים בעסק/ארגון, ועוד תוצאה של הפרה חמורה זו של חוק הנגישות באינטרנט היא קנס בגובה 75,000 ש"ח ועוד 5% מסכום זה על כל יום נוסף שבו האתר עדיין לא נגיש.
מדוע כדאי להנגיש את מבנה האתר?
חובת כיבוד החוק היא לא הסיבה היחידה להקפיד על אתר אינטרנט נגיש. נגישות אתרי אינטרנט היא גם חובה מוסרית כלפי כבדי ראייה, כבדי שמיעה, בעלי לקויות מוטוריות ובני האדם שמתאפיינים בקשיים קוגניטיביים שונים. על-פי הערכות שונות מדובר על אחד מכל 4 בני אדם, כך שגם מבחינה פרקטית ועסקית כדאי להשקיע בהנגשת האתר – כך לא תפסידו רבע מהלקוחות הפוטנציאליים ולא תסבלו משיעור נטישה גבוה שעלול להוריד משמעותית את הדירוג בגוגל ובמנועי החיפוש האחרים.
התאמת אתר כבר בשלב הבנייה – חיסכון משמעותי בהוצאות
בניית אתר נגיש אמנם מחייבת השקעה מעט גבוהה יותר, אבל זוהי האופציה המשתלמת ביותר – בכל מקרה תצטרכו כאמור בשלב כזה או אחר לוודא שהאתר מונגש בהתאם לחוק, ומוטב לעשות זאת מראש במקום להידרש לשינויים משמעותיים באתר בהמשך הדרך והוצאות גבוהות שלא לצורך.
בהקשר זה כדאי לזכור שעל-מנת להבטיח אתר אינטרנט נגיש כחוק נדרשת תשומת לב לשלל נושאים. ביניהם:
- אפשור שימוש בטכנולוגיות שמסייעות לעיוורים וכבדי ראייה
- הקפדה על היררכיה ברורה בכל עמוד (פעולה שבאופן כללי משדרגת את חוויית המשתמש ותורמת גם לציון בגוגל)
- הוספת טקסט חלופי לכל תמונה
- הוספת טקסט חלופי לכל כפתור מעוצב
- הוספת חלופות קוליות בכל מקום שבו יש קוד גרפי בטפסים אליהם מזינים נתונים
- שימוש מושכל בפונטים ובצבעים כך שגם לקויי ראייה יוכלו לקרוא כל טקסט בקלות
- הבלטת קישורים כך שכל הגולשים יבחינו בהם בקלות
- הוספת כתוביות או תיאור טקסטואלי לקטעי שמע
- אפשור ניווט באתר באמצעות מקשים כמו TAB, החיצים השונים ו-ENTER
- הוספת של עמוד ייעודי שכולל הצהרת נגישות ופירוט של הפעולות שנעשו באתר
איך להבטיח אתר מונגש היטב והתאמה מלאה לתקנות העדכניות?
על-מנת שתוכלו לדעת בוודאות שברשותכם אתר אינטרנט נגיש בהתאם לכל התקנות העדכניות ביותר, וכזה שמספק לכלל הגולשים את חוויית המשתמש הטובה ביותר האפשרית, חשוב לבחור בחברה שהיא גם בעלת ניסיון רב בבניית אתרים באופן כללי וגם בעלת מומחיות ייחודית בהנגשתם.
A-2-Z היא החלוצה בארץ בכל הנוגע לנגישות אתרים, ובהתאם הצטבר אצלנו ידע רחב היקף בתחום. הניסיון המגוון והבקיאות המעמיקה מבטיחים לכם אתר נגיש לחלוטין ומקסימום תועלת ממנו.