כבר בתכנון הראשוני של האתר יש לקחת בחשבון את המרכיבים אשר יקבעו את היקף התנועה שיצליח למשוך אליו בעתיד. אחת הפעולות החשובות ביותר לשם כך היא ביצוע מחקר מקיף על מילות החיפוש ועל ביטויי החיפוש שיוכלו להוביל לאתר ושיהוו גורם מכריע במיקומו העתידי בתוצאות מנוע החיפוש.
בפועל, רוב בוני האתרים אינם מתחילים את פעולתם עם המרכיבים הנחוצים שהובאו לעיל, אלא מתמקדים בראש ובראשונה בעיצוב האתר ובצורתו החיצונית, וכך נוצר מצב שבו רק לאחר מעשה חוזרים לטפל בבעיה המהותית של הבאת תנועה לאתר. חשוב לציין שדרושים הרבה יותר משאבים לטיפול בבעיה זו בשלב מאוחר מאשר לטיפול בה כבר בשלבים ההתחלתיים.
מחקרים מראים כי הדרך היעילה ביותר להגביר את מספר הגולשים הנחשפים לאתר היא באמצעות מנועי החיפוש.
זהו תהליך מורכב מאוד, ולכן מומלץ לפנות לבעלי מקצוע לשם ביצועו. בפרק מובאים הנושאים העיקריים של התהליך בלי להיכנס לפרטי הפרטים בשל מורכבותו והיקפו הגדול.
ה –SEO, או תהליך האופטימיזציה, תפס בשנים האחרונות מעמד כאחד מהכלים המרכזיים ביותר בשיווק באינטרנט.
בשל הפופולריות ההולכת וגוברת של מנועי החיפוש, בעלי אתרים מעניקים משמעות רבה למיקום אתריהם בתוצאות המתקבלות בהם מהזנת הביטויים הרלוונטיים .
מטרת האופטימיזציה היא מיצוב אתר האינטרנט במקומות הגבוהים ביותר בתוצאות הטבעיות של מנועי החיפוש. תהליך האופטימיזציה הוא תהליך ארוך, ותוצאותיו ייראו רק לאחר מספר חודשים.
טיפ! מנוע החיפוש מיועד לספק שירות אמין ומקצועי לגולש, כלומר הוא יציג את התוצאות הרלוונטיות והיעילות ביותרלדעתו, העונות על ביטוי החיפוש שהוזן בו, ולא בהכרח את האתר שחזר הכי הרבה פעמים על ביטוי החיפוש הרלוונטי.
בעת קביעת דירוג האתר מתבססים מנועי החיפוש בעיקר על האלמנטים הבאים:
נקודות חשובות שיש לשים אליהן לב:
צריך לזכור שהרובוט של מנוע החיפוש שמשוטט באתר עוקב אחרי קישורים בצורה מכנית, והוא חסר “אינטליגנציה” כדי להבין לאן עליו לפנות, ולכן חשוב שמסלול הגלישה יהיה ברור ונגיש.
מומלץ לעשות תכנית מסודרת בעניין זה, המציינת את האינדקסים השונים, את מצב הרישום ואת המיקום בהם.
אחד הנושאים החשובים ביותר בתהליך ה-SEO הוא הקישוריות בין האתר המקודם לאתרים אחרים. יש ליצור אסטרטגיה להשגת קישורים ולפעול בצורה שיטתית להשגתם. ככל שיהיו יותר אתרים איכותיים המקושרים לאתר המתוכנן, כך תגבר כמות התנועה האיכותית אליו. חשוב להבהיר כי המטרה העיקרית של הוספת קישור/לינק היא חיזוק מעמדו של האתר במיקום הטבעי בקרב מנועי החיפוש, ולא כמות התנועה שתגיע מהלינק עצמו.
ניתן להמחיש זאת על ידי ניתוח הפעולות של Google: Google שולח “עכביש” (Crawler) המשוטט באינטרנט, מזהה את האתרים השונים וממקם אותם. ככל שהעכביש יגיע לאתר מסוים פעמים רבות יותר, כך יתרום הדבר להצבתו במיקום גבוה יותר – זוהי החשיבות בהשמת כמה שיותר קישוריות.
כיצד משיגים קישוריות?
השיטה הפשוטה ביותר היא פנייה ישירה לאתר בעל תוכן דומה לאתר המתוכנן והצעה לחילופי לינקים (Link Exchange). בשיטה זו יש לשקול היטב את הרכב האתרים, כי בחירה לא נכונה עלולה להשפיע לרעה על התנועה לאתר. שיטה נוספת, כפי שכבר צוין, היא קניית קישור/לינק באתרים איכותיים מאוד, כמו Yahoo. קישור/לינק שכזה יתרום רבות למיצוב האתר במקום גבוה.
לאחר שהתהליך החל, חשוב מאוד לעקוב אחרי המיקומים שלהם זוכה האתר עם הזנת הביטויים שאותם מקדמים. מעקב זה ניתן לעשות באופן ידני, על ידי חיפוש הביטוי במנוע החיפוש עצמו, או באמצעות תוכנה אוטומטית שבודקת את המיקומים במנועי החיפוש.
המדד האמין והחשוב ביותר הוא כמות התנועה שתגיע לאתר בעקבות התהליך.
רוב תוכנות הסטטיסטיקה יספקו נתונים לגבי כמות התנועה שכל ביטוי חיפוש הניב לאתר, וכך אפשר יהיה לעקוב אחר התקדמותו ויעילותו של תהליך האופטימיזציה.
פרסום במודל של תשלום בעבור הקלקה הוא קפיצת מדרגה בדרך לכימות התמורה בעד כספי הפרסום שהושקעו. בניגוד למודל ה- CPM – תשלום בעבור חשיפות של המודעה, במודל התשלום בעבור הקלקה משלם המפרסם רק כאשר הגולש לוחץ על המודעה ומגיע לאתרו.
ישנן מספר תכניות פרסום מרכזיות בשיטת הפרסום הממומן, והידועה מכולם היא כמובן תכנית ה-Google AdWords, המודעות הממומנות במנוע החיפוש Google. פרסום בתכנית זו חושף את מודעות המפרסם במנוע החיפוש עצמו כאשר הגולש מקיש את אחד מביטויי החיפוש שנבחרו על ידי המפרסם. נוסף לכך, אם ירצה המפרסם, יופיעו המודעות הממומנות גם ברשת האתרים של Google, כלומר, אתרים אשר הסכימו לפרסם מודעות של Google תמורת חלוקה ברווחי הפרסום. היתרון בפרסום זה הוא בהופעת המודעות באתרים הרלוונטיים לביטויי החיפוש שבחר המפרסם. תכנית הפרסום באתרים שמראים את הפרסום של Google נקראת Google AdSense, והיא מציעה פתרונות פרסום ממוקדים למפרסם ואפשרות לבעלי אתרים להרוויח כסף ממיקום מודעות של Google באתרם. לאחרונה בוצעו עדכונים רבים ב-Google AdSense , והיום ניתן לבחור אתרים ספציפיים מהאתרים החברים ב-Google, שבהם יופיעו המודעות הממומנות, לבצע פילוחים על פי נושאי עניין, על פי גיל ואף לפרסם מודעות גרפיות ומודעות פלאש (בחלק מהמודלים של הפרסום ב -AdSense Google המודל הוא CPM).
חברה נוספת המציעה פרסום מודעות ממומנות במודל PPC היא חברת Yahoo באמצעות חטיבת Search Marketing(לשעבר .(Overture גם כאן הרעיון דומה: המודעות הממומנות מופיעות במנועי החיפוש של Yahoo, MSN, AltaVistaובמנועים נוספים מרכזיים פחות. כמו כן מופיעות המודעות באתרים בדומה ל-Google AdSense – בהתאמת המודעות לתוכן האתר.
ישנן חברות נוספות שמציעות שירות דומה, אך Google ו- Yahoo הן המרכזיות והשולטות בשוק, ולאחרונה הושקadCenter של MSN.
לפרסום במודעות ממומנות יש יתרונות מובהקים:
שלא כמו בפרסום במודלים אחרים באינטרנט, היתרון המשמעותי במודל זה הוא כי אין התחייבות כספית ואין מינימום ראשוני שאותו צריך להשקיע, הואיל והתשלום הוא בעבור הקלקה בלבד. יתרון זה מאפשר למפרסמים קטנים, שאין בידיהם תקציבי פרסום גדולים, ליהנות מהיתרונות הרבים של השיווק באינטרנט. יתרון נוסף, מכיוון שהתשלום מתבצע רק אם הקליק מישהו על המודעה, המפרסם אינו משלם על הפרסום אלא רק לאחר שכבר קיבל תמורה מסוימת לכספו. יתרה מזו, ידיעת הסכום המדויק הנדרש להבאת מבקר לאתר מהווה בסיס לחישובי ההחזר על ההשקעות ( ROI) בשאלת יעילות הפרסום, נושא שנעסוק בו בהרחבה בהמשך.