כשמדברים על נגישות אתרים האסוציאציה המיידית בהקשר הזה, שלי לפחות, הייתה לאפשר לנכה על כיסא גלגלים גישה נוחה לבית, משרד או מקום בילוי לא קישרתי את הנגישות לתחום שלנו בו אנחנו עוסקים כל היום-האינטרנט, ולא ייחסתי חשיבות להנגשת הגישה גם לאתר הבית, לאתר האינטרנט של החברה.
לא מזמן פגשתי את החבורה הצדיקה מנגישות ישראל www.aisrael.org והוזמנתי לכנס הסברתי בנושא נגישות אתרי אינטרנט. התחלתי לחשוב על הנושא ולמי זה עשוי בעצם לעזור. גם אני וגם אחרים שדיברתי איתם מיד אומרים אה, אולי זה יכול לעזור לעיוורים אם נוסיף סאונד לאתר. מסתבר שחוסר המודעות שלי עוד גבוה יותר ממה שחשבתי.
הנה מספר תובנות וקצת מידע מהכנס ומהחומר הכתוב שחולק, באדיבות נגישות אתרים ישראל; איגוד האינטרנט הישראלי; ומייקרוסופט ישראל:
קהלים להם אתר מונגש בהחלט עשוי לעזור:
מוגבלות ביכולת לתפוס
- עיוורים הגולשים באמצעות תוכנה המקריאה את הטקסטים אינם יכולים לראות אלמנטים גרפיים. לקויי ראייה זקוקים לאמצעי הגדלה ולקונטרסט גדול בין רקע לתוכן.
- לקויי למידה מתקשים לקרא טקסטים, חרשים וכבדי שמיעה אינם יכולים לשמוע את הסאונד בסרטונים ובאנימציות, או ב- mouse over.
- עיוורי צבעים מתקשים להבחין במידע המועבר באמצעות צבעוניות.
מוגבלות ביכולת להפעיל
- פגועי גפיים או אנשים הסובלים מרעידות בידיים, או המתקשים במוטוריקה עדינה, כל אלה מתקשים לגלוש כיוון שאינם יכולים להפעיל בצורה טובה את המקלדת או העכבר.
- אנשים עם ליקויי למידה המתקשים בכתיבה מתקשים למלא טפסים מקוונים.
מוגבלות ביכולת להבין
- כל מי שאינו שולט בשפה העברית מתקשה להבין טקסטים מורכבים או סלנג. אנשים עם ליקויי למידה מתקשים להתמודד עם טקסט כתוב ועם תכנים שאינם מאורגנים היטב. לפי אנשי ‘נגישות ישראל’ ואיגוד האינטרנט הישראלי אשר מובילים את הנושא, אנשים בעלי מוגבלות גופנית, קוגניטיבית, ומגבלת שפה או גיל, מגיעים עד ל- 25% מהאוכלוסייה, וכל אלה “נשארים מחוץ לדלת שלך”.
אם ננגיש, מה יצא לנו מזה?
גדילה בטרפיק לאתר.
- קידום במנועי החיפוש (SEO) – אתר נגיש זוכה לדירוג גבוה יותר במנועי החיפוש.
- ממילא החוק מחייב להנגיש מידע ושירותים גם לאנשים עם מוגבלות.
- האתר (http://nagish.org.il) הוקם על ידי קבוצת המשימה של איגוד האינטרנט הישראלי ועמותת נגישות אתרים ישראל ומיועד למפתחים, מעצבים, מנהלי פרוייקטים, בעלי אתרים וגולשים עם מוגבלויות. תו “אתר נגיש” – התו הישראלי לאתרי אינטרנט נגישים, הוא יוזמה משותפת של איגוד האינטרנט הישראלי ועמותת נגישות ישראל ומיקרוסופט ישראל.
עכשיו כל אחד מכם צריך לבדוק מה עם הנגשת האתר שלו.
בהצלחה,
אלון זכאי – מנכ"ל חברת A-2-Z